VRAŽJI STOLČEK – oaza Mediterana nad Bednjom

with Nema komentara

Vražji stolček

Vražji stolček – neobično oblikovana stijena na brdu Gradišće pokraj Margečana može ispričati mnogo priča. Od mistične utvrde čiji zidovi tek sramežljivo proviruju iz tla do drva bora koje kao da raste iz samog kamena i tvori prirodni suncobran.

Oaza Mediterana

Ovaj put ću se koncentrirati na složenicu iz naslova: Vražji stolček – oaza Mediterana nad Bednjom. Već samim pogledom s obale rijeke Bednje prema vrhu brda primijetiti ćete neobičan crvenkasti odsjaj tla, no sam početak uspona neće odavati tako nešto. Klasični šumski krajolik sjeverozapadne Hrvatske. I sam plato na kojem se prostiru ostaci tajanstvene utvrde ne ukazuje na ništa neočekivano. Dolaskom na kraj zaravni, pred očima se ukazuje strma padina posuta borovim iglicama, a u nos udara onaj opojni i umirujući miris borovine koji se u ljeto savršeno poveže s pjesmom zrikavaca.

Treba se još samo pažljivo  “dokotrljati” do stijene, sjesti u “stolac” i napojiti sva osjetila. Vid ne može vjerovati vidiku koji se uz vijugavu Bednju pruža prema strmim, sjevernim obroncima Ivančice, a skretanjem pogleda u desno dobivamo odgovor zašto je Ravna Gora dobila upravo taj naziv. Sluh uživa u pjevu ptica i zujanju marljivih kukaca koji oprašuju prve cvjetiće. Njuh je već odavno rekao da uživa i ne želi kući.

Inspiracija

Nakon toga dovoljno je sjediti i pričekati čaroban zalazak sunca. Možda čak i zatvoriti oči te pustiti mašti na volju. Vitez templar ili ivanovac  stoji na istom mjestu i želi udahnuti posljednje zrake mira prije odlaska u bitku za čast i vjeru? A moguće da njegov mač nikad nije zazvečao udaravši u neprijateljev oklop nego mu je ovo bilo samo mjesto inspiracije za predivne pjesme izgubljene zajedno sa zidinama grada?

Tko zna, sve je moguće. Procijenite sami gledajući galeriju.

Krešimir Stančić
Follow Krešimir Stančić:

Fotograf s ponekim izletom u svijet riječi. Video volim jednako kao i fotografiju. Ponekad čak i više. Ljubitelj povijesti, biciklizma i svih oblika boravka u prirodi.

Krešimir Stančić
Latest posts from