Zrinski i čakovečki Stari grad

with Nema komentara
Iako hrvatska povijest nije ‘velika’ u europskim razmjerima, postoji nekoliko imena koja se ističu i nadilaze okvire lokalnog značaja. Jedno od njih je Zrinski,  nastalo po utvrdi Zrin na Banovini gdje se u 14. st. preselio ogranak bribirskih knezova Šubića. Nasljednici nekadašnjih neslužbenih vladara kraljevine Hrvatske ponovno su se uzdigli tijekom 16. i 17.st. postavši jednom od najmoćnijih plemićkih obitelji ne samo hrvatskih zemalja već i Ugarske. Od sredine 16.st. pa do tragičnih događanja nakon urote zrinsko – frankopanske, njihovo najveće i najznačajnije vlastelinstvo bilo je Međimurje. U spomen na ove velikane naše povijesti, ali i pokretače razvoja grada Čakovca i cijelog Međimurja, Muzej Međimurja Čakovec organizirao je izložbu ‘Zrinski i čakovečki Stari grad’ čiji fokus je na razotkrivanju njihovog svakodnevnog života u kraju između Mure i Drave uz paralelno praćenje događaja na europskoj pozornici u doba Zrinskih.
Video će vam približiti tijek nastajanja izložbe unutar projekta ‘Living castles’ te vas virtualno provesti njenim najzanimljivijim dijelovima.
Ako i nakon odgledanog videa niste donijeli konačnu odluku i isplanirali posjetu izložbe, ovdje je i bogata foto galerija u kojoj se posebno ističe jedinstvena zbirka hladnog i toplog oružja koju je Muzej Međimurja Čakovec dobio na dugotrajnu posudbu od Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba čija je palača oštećena u potresu prošlog proljeća te trenutno nije u mogućnosti vršiti izložbenu djelatnost.
Krešimir Stančić
Follow Krešimir Stančić:

Fotograf s ponekim izletom u svijet riječi. Video volim jednako kao i fotografiju. Ponekad čak i više. Ljubitelj povijesti, biciklizma i svih oblika boravka u prirodi.

Krešimir Stančić
Latest posts from