Divljina u našem dvorištu – Selojnski dol

with Nema komentara

Selojnski dol

Ljepote prirode kao što je Selojnski dol teško je opisati riječima, treba ih doživjeti okom i srcem. Malo će pomoći fotografije i video, no svaki iskreni ljubitelj prirode puni će doživljaj dobiti tek kada se nađe u kanjonu okružen kamenom, mirisom medvjeđeg luka, cvrkutom ptica i šumom vode.

Zašto je susjedova trava zelenija?

Za tekstualni dio priče motivirala me poruka gospođe koja prati moju facebook stranicu, a dio glasi otprilike ovako:

“Često puta maštamo o nekim dalekim, egzotičnim krajevima, a ljepota je tu, oko nas.”

Niste li se i sami ponekad našli u takvoj poziciji, da vam zbog gotovo neostvarivih maštarija promiče ono pred nosom? Naravno, želja da upoznamo daleke krajeve, da putujemo, nije pogrešna. Putovanja i upoznavanja drugih kultura oplemenjuju naš um, proširuju vidike i toleranciju. No u životu nije dobro preskakati stepenice pa ćemo tako bolje cijeniti tuđe vrijednosti ako stvarno poznajemo i volimo vlastite.

Zasigurno, Selojnski dol se u nekakvim matematičkim mjerilima čini malen i beznačajan, no njegova najveća vrijednost je što predstavlja netaknutu divljinu u našem dvorištu, pravi mali dragulj geografske raznolikosti Varaždinske županije.

Turistička atrakcija ili samo lokalna zanimljivost?

Spočitnuo mi je stari prijatelj da malo preuveličavam s tim turističkim potencijalom našeg kraja. Hm! Složili smo se da se ne slažemo. U biti, slažem se s njim ako gledamo pojedinačne lokacije tj. destinacije u Varaždinskoj županiji. U tom smislu i Selojnski dol je samo lokalna zanimljivost. No Špancirfest i Trakošćan kao jedine prave turističke atrakcije ovog kraja nisu otoci koji mogu živjeti sami za sebe, barem ne ako se želimo maknuti od tranzitnog, dnevnog turizma.

Seljanečki > Seljanski > Selojnski dol

Dobrih 16 godina sam kao i većina Varaždinaca kanjon nazivao “Seljanečki dol” no dragi prijatelji iz Seljanca i Margečana naučili su me pravilnim nazivima. Seljanski dol će lakše prihvatiti oni kojima leži književniji govor, a Selojnski dol je naziv u duhu kajkavštine našeg kraja.

Uživajte u fotogaleriji 🙂