Doživite  Hrvatsku u malom, posjetite Varaždinsku županiju. Kraj je to pun iznenađenja – od pitomih dolina Drave i Bednje do kamenih vrhova zagorskih planina. Zidine starih gradova čuvaju tajne minulih vremena, a pogled na zelene brežuljke opušta um i tijelo.

 

 

Hrvatsku odlikuje značajka velike geografske raznolikosti, a u Varaždinskoj županiji to se jako lijepo odražava na malom prostoru. Centar kraja je grad Varaždin, tipični ravničarski grad, bogat kulturom i povijesnom baštinom. Nalazi se u plodnoj dolini rijeke Drave, europske Amazone. No samo na nekoliko kilometara od Varaždina započinju pitomi brežuljci puni vinograda iza kojih vijuga rijeka Bednja, najduža rijeka cijelim tokom od izvora do ušća u Hrvatskoj.

Bednja svojim tokom tvori dolinu koja na čaroban način dijeli pitome brežuljke od strmih i stjenovitih vrhova Ivančice, ljepotice s plavim odsjajom. Najviša planina sjevera skriva u sebi bisere poput Belskog i Seljanskog dola, no ono što je najbitnije ima srce prirode kakva je nekad bila – divlja i netaknuta.

  

Ravna Gora je omiljeno izletište planinara no i najsjeverniji izdvojeni krški prostor u Hrvatskoj pod čijim stjenama stoje dvorac Trakošćan i Trakošćansko jezero, uz grad Varaždin najprepoznatljiviji turistički motivi naše županije.

Kada u cijelu priču ubacite i antičku ostavštinu od Petrijanca do Varaždinskih Toplica, dobivate upravo ono rečeno na početku – Hrvatsku u malom.

Upoznajte ju za početak putem mojih fotografija i filmova, a nakon toga ulaštite gojze, napumpajte gume svojih bicikla i krenite u istraživanje.